Skip to Main Content

ΩΡΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ

ΩΡΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ

Δωρεά $150 εκατομμυρίωναπό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον David Rockefeller με σκοπό τη σημαντική επέκταση της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Rockefeller (Rockefeller University). 


Ο πρόεδρος του Rockefeller University, Marc Tessier-Lavigne, ανακοίνωσε σήμερα δύο δωρεές (leadership pledges), αξίας $75 εκατομμυρίων έκαστη, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον David Rockefeller, για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα σηματοδοτήσει την επέκταση της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Rockefeller στο East River της Νέας Υόρκης.


Ο Δρ. Tessier-Lavigne δήλωσε: «Οι δωρεές αυτές, αντικατοπτρίζουν τη μακρόχρονη φιλία του David Rockefeller με τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο και την οικογένειά του. Προς τιμήν των δύο αυτών αξιόλογων ανδρών και της εξαιρετικής τους γενναιοδωρίας, για την οποία είμαστε βαθιά ευγνώμονες, η νέα πανεπιστημιούπολη θα ονομάζεται Stavros Niarchos Foundation–David Rockefeller River Campus».


Σχεδιασμένο από την Αρχιτεκτονική Ομάδα του Raphael Viñoly, το έργο θα προσθέσει δύο στρέμματα στα υπάρχοντα 14 στρέμματα της πανεπιστημιούπολης κατά μήκος του FDR East River Drive, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία πολλών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, διοικητικούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων, κοινή τραπεζαρία, καθώς και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο. Η νέα πανεπιστημιούπολη θα σηματοδοτήσει την ανανέωση των εργαστηρίων, προωθώντας ακόμη περισσότερο την επιστημονική συνεργασία, τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημίου, και θα παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για τη διάδοση της επιστήμης σε ένα ευρύτερο κοινό. Στο πλαίσιο του κατασκευαστικού έργου, το πανεπιστήμιο θα βελτιώσει τον δημόσιο παραλιακό πεζόδρομο (Εσπλανάδα) που βρίσκεται δίπλα στην πανεπιστημιούπολη, προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας της Νέας Υόρκης, και θα υλοποιήσει σημαντικές επισκευές στον κυματοθραύστη κατά μήκος του ποταμού.


«Ο Σταύρος Νιάρχος και ο David Rockefeller ήταν στενοί φίλοι και θρυλικοί συνεργάτες για πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ανηψιός του Σταύρου Νιάρχου, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου. «Συνεργάστηκαν καλά μαζί κατά τον εικοστό αιώνα, και τώρα ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό, κατά τον εικοστό πρώτο. Υπό την υποδειγματική ηγεσία του Marc Tessier-Lavigne, το Rockefeller University είναι στην πρώτη γραμμή της βιοϊατρικής έρευνας. Η νέα αυτή δωρεά αποτελεί επένδυση στη μελλοντική ευημερία της κοινωνίας».


«Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, ο παππούς μου ίδρυσε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Rockefeller University, με στόχο την προώθηση της επιστήμης προς όφελος της ανθρωπότητας», δήλωσε ο David Rockefeller, ο οποίος διατελεί μέλος της διοίκησης του πανεπιστημίου από το 1940. «Από τότε, οι ανακαλύψεις πολλών από τους διακεκριμένους επιστήμονες του πανεπιστημίου έχουν ενισχύσει σημαντικά τη γνώση, έχουν σώσει αμέτρητες ζωές και έχουν βελτιώσει την υγεία παγκοσμίως. Είναι τιμή μου να συνεργάζομαι με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση του σημαντικού έργου ενός τόσο σπουδαίου οργανισμού».


«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον David Rockefeller για την πραγματοποίηση αυτού του έργου ανάπλασης, το οποίο θα εξασφαλίσει το μέλλον των επιστημονικών και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Russell L. Carson, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου. «Οι δύο αυτές σημαντικότατες δωρεές, μας βάζουν στην σωστή τροχιά για τη δημιουργία μίας νέας πανεπιστημιούπολης που θα επιτρέψει στους ερευνητές μας να παραμείνουν στο προσκήνιο της σημερινής χρυσής εποχής των επιστημονικών ανακαλύψεων».


Ο Δρ. Tessier-Lavigne πρόσθεσε: «Χάρη στα πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία επανάσταση στους τομείς της γενετικής, της επιστήμης του εγκεφάλου, της βιολογικής απεικόνισης, της βιολογίας και της ανοσοθεραπείας του καρκίνου, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από τους τομείς όπου οι εξελίξεις κινούνται με ραγδαίο ρυθμό. Έχουμε πλέον τη δύναμη να δώσουμε απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, ως προς την υγεία και τις ασθένειες, κάτι που ήταν αδύνατο πριν από μερικές μόνο δεκαετίες. Η πανεπιστημιούπολη Stavros Niarchos Foundation–David Rockefeller River Campus θα φέρει σε επαφή ορισμένους από τους πιο επιφανείς επιστήμονες του κόσμου και θα τους παρέχει τους κατάλληλους πόρους για να προχωρήσουν σε επαναστατικές ανακαλύψεις».


Εκτός από τις ευχαριστίες που εξέφρασε ο Δρ. Tessier-Lavigne προς τους δύο δωρητές, αναγνώρισε επίσης αρκετές ηγετικές μορφές της Νέας Υόρκης, όπως την περιφερειάρχη του Μανχάταν, Gale A. Brewer, τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, και τον νυν δήμαρχο, Bill de Blasio.


«Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες προς αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους για την ουσιαστική τους υποστήριξη», δήλωσε ο Δρ. Tessier-Lavigne. «Είμαστε επίσης ιδιαίτερα ευγνώμονες προς το μέλος του συμβουλίου μας, κ. Ben Kallos, για την ενεργό συνεργασία του στη διαμόρφωση της νέας πανεπιστημιούπολης τόσο προς όφελος του Rockefeller University όσο και της ευρύτερης κοινότητας της Νέας Υόρκης».


 


Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.


Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει διαθέσει συνολικά €1,13 δισεκατομμύρια ($1,49 δισεκατομμύρια), μέσω 2.809 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 111 κράτη ανά τον κόσμο.


Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκατομμυρίων εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012, η οποία έχει ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.


Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.Σχετικά με τον David Rockefeller


Ο David Rockefeller αποσύρθηκε από τη θέση του προέδρου της Chase Manhattan Bank το 1981, και διετέλεσε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου της JP Morgan μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Ο κ. Rockefeller διετέλεσε επίσης πρόεδρος του ομίλου Rockefeller Group, Inc., από το 1981 έως το 1995, και πρόεδρος της εταιρείας Rockefeller Center Properties, Inc. Trust, από το 1996 έως τον Απρίλιο του 2001.


Τα ενδιαφέροντα του κ. Rockefeller είναι πολλά και ο ίδιος εμπλέκεται σημαντικά σε θέματα πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Από το 1970 έως το 1985, υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και σήμερα προεδρεύει της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του International Executive Service Corps, μίας εθελοντικής ομάδας συνταξιούχων που παρέχει τεχνική και διαχειριστική βοήθεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Βοήθησε στην ίδρυση της Τριμερούς Επιτροπής το 1973 και το 1991 αποσύρθηκε από τη θέση του στην Επιτροπή ως πρόεδρος του τμήματος της Βόρειας Αμερικής (Chairman of North America), και σήμερα υπηρετεί ως Επίτιμος Πρόεδρος. Το 1979, ήταν ένας από τους ιδρυτές του New York City Partnership, που είναι αφιερωμένο στην οικονομική ανάπτυξη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση στη Νέα Υόρκη μέσω σύμπραξης του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.


Είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Americas Society και του θυγατρικού του συμβουλίου, Council of the Americas, ενός οργανισμού τον οποίο ίδρυσε για την προώθηση της συνεργασίας στην αμερικανική ήπειρο, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο, καθώς και για τη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε Πρόεδρος στον οργανισμό από το 1981 έως το 1992.


Ο κ. Rockefeller είναι πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (Museum of Modern Art) και συνεχίζει να υπηρετεί ως Επίτιμος Πρόεδρος και Life Trustee. 


Ο κ. Rockefeller διετέλεσε πρόεδρος του Rockefeller University για πολλά χρόνια και πλέον υπηρετεί ως Επίτιμος Πρόεδρος, Life Trustee, και Chairman Emeritus στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου. Έχει επίσης υπάρξει πρόεδρος του Harvard College Board of Overseers.Σχετικά με το Rockefeller University


Ιδρύθηκε από τον John D. Rockefeller το 1901. Το Rockefeller University ήταν το πρώτο ίδρυμα στις ΗΠΑ που ασχολήθηκε με την βιοϊατρική έρευνα. Σημαντικά χαρακτηριστικά του πανεπιστημίου είναι το ερευνητικό του κέντρο, το οποίο παρέχει στους επιστήμονες την κατάλληλη υποστήριξη προκειμένου να καταπιάνονται με ευφάνταστες πτυχές της επιστήμης, καθώς και ένα πραγματικά διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα που είναι αξεπέραστο ως προς την ελευθερία και τους πόρους που παρέχει στους φοιτητές για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους ως προς την καινοτόμο έρευνα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rockefeller ιδρύθηκε το 1910, ως το πρώτο κέντρο κλινικής έρευνας στις ΗΠΑ, και παραμένει ένα μέρος όπου οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν τις εργαστηριακές έρευνες με τις παρατηρήσεις επί κλίνης, προκειμένου να παράσχουν μία επιστημονική βάση για την ανίχνευση, την πρόληψη και τη θεραπεία των νόσων. Από την ίδρυσή, του, το Rockefeller University έχει αποτελέσει τη βάση για πολλές σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες του Rockefeller, ήταν αυτοί που κατέληξαν πρώτοι στο συμπέρασμα ότι το DNA αποτελεί τη χημική βάση της κληρονομικότητας. Ανακάλυψαν επίσης την ορμόνη λεπτίνη που ρυθμίζει το βάρος, και τις ομάδες αίματος, απέδειξαν ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ίδρυσαν το σύγχρονο επιστημονικό πεδίο της βιολογίας του κυττάρου, ανακάλυψαν τη δομή των αντισωμάτων, επινόησαν το φαρμακευτικό «κοκτέιλ» που χρησιμοποιείται στη θεραπεία κατά του AIDS, και ανέπτυξαν τη θεραπεία με μεθαδόνη για τους ανθρώπους με εθισμό στην ηρωίνη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του Rockefeller University, 24 επιστήμονες που σχετίζονται με το πανεπιστήμιο έχουν λάβει το βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας/Ιατρικής και Χημείας, και 21 επιστήμονες έχουν τιμηθεί με το Albert Lasker Medical Research Award. Δεκαοκτώ επιστήμονες του Rockefeller University έχουν λάβει το Canada Gairdner Award, και 20 έχουν τιμηθεί με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών. Επί του παρόντος, το πολυβραβευμένο διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου περιλαμβάνει πέντε νομπελίστες, επτά παραλήπτες του Lasker Award, 10 παραλήπτες του Canada Gairdner Award, και τρεις παραλήπτες του Εθνικού Μεταλλίου Επιστημών. Τριάντα τρία μέλη του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου είναι εκλεγμένα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών, και 17 είναι μέλη του Ινστιτούτου Ιατρικής (Institute of Medicine).